Trnavské kvarteto vzdá poctu Haydnovi

03.09.2012 Trnava

Trnava 3. septembra (TASR) – Pocta Haydnovi je komorný koncert, ktorý na 11. septembra pripravuje v Trnave Trnavské kvarteto. V Zrkadlovej sále divadla budú mať priaznivci klasickej hudby možnosť vypočuť si skladby majstra klasicizmu Josepha Haydna skomponované pre sláčikové kvarteto i zaranžované skladby pre kvarteto a hoboj. Ako sólistka sa s telesom predstaví hobojistka Zuzana Grejtáková.

Koncert je holdom zakladateľovi formy sláčikového kvarteta v roku 280. výročia jeho narodenia. Diela J. Haydna figurovali aj v inventári knižnice Trnavskej univerzity z druhej polovice 18. storočia, v koncertných priestoroch Trnavy mu preto patrí miesto. "Pocta Haydnovi je druhým spoločným koncertom Trnavského kvarteta a Zuzany Grejtákovej, s ktorou naše kvarteto spolupracuje od jesene minulého roka. Svojou prvou spoluprácou, Vianočným koncertom pre Trnavu, sme vyjadrili ambíciu pripravovať v Trnave komorné koncerty pre milovníkov vážnej hudby a k nášmu telesu účelovo prizývať sólistov pôsobiacich v tomto meste," uviedla umelecká vedúca kvarteta Katarína Zacharová.

Skladateľ J. Haydn upevnil klasicizmus a jeho zásady ako hudobný štýl a významne sa zaslúžil o rozvoj sonátovej formy a symfónie. Nazýva sa preto aj "otcom symfónie". Rozšíril orchester o nové nástroje a objavil tak jeho nové možnosti. Haydnove diela sa vyznačujú sviežou, ľahkou melodikou a jasnými harmóniami. Je tvorcom najčistejšieho klasicistického štýlu.
 

Vyberte región